Mi is az a transzferár?

Ezen a héten a transzferárakról készítettünk nektek egy összefoglaló blogbejegyzést. Cikkünkben beszámolunk a hazai jogi háttérről, az idei évi változásokról, illetve arról, hogy mely cégekre vonatkozik.

A cikk megjelenésének dátuma:

2024.04.18

Mi is az a transzferár?

A legtöbb gazdasági ügylet árát maga a piac alakítja ki, a piacon szereplő független felek között ennek következtében jön létre a piaci ár, mely mindig a kereslet, a kínálat és egyéb gazdasági hatások függvényében változik.

A transzferárról olyan ügyletek során beszélünk, melynek szereplői egymástól nem függetlenek. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a tranzakció köztük nem a piaci áron, hanem annál magasabb vagy alacsonyabb értéken megy végbe.

Mik azok a nem független vállalkozások?

Olyan vállalkozások tartoznak ide, amelyek egymásban tulajdoni részesedéssel bírnak, úgynevezett kapcsolt vállalkozások. Ez a való életben többféleképpen is megvalósulhat:

  • Külföldi cégek hazai telephelye, vagy telephelyei
  • Többségi tulajdon egy vállalkozáson belül
  • Belföldi társaság külföldi anyavállalata
  • Két, vagy több cégben azonos a tulajdonos, vagy a tulajdonosi kör

A kapcsolt vállalkozások közötti ügyleteknél az ár nem mindig követi a piaci árat, előfordulhat, hogy a külföldi cég belföldi leányvállalata olcsóbban juthat hozzá a termékekhez, melyeket aztán piaci áron értékesít tovább.

A transzferár meghatározásakor a vállalatoknak abból kell kiindulniuk, hogy milyen áron történne a tranzakció két, egymástól teljesen független fél között a piacon. 

A transzferár jogi háttere Magyarországon

A transzferárak Magyarországon is az adózás és vállalati működés egyik fontos területe, különösen a multinacionális vállalatok számára. Általában a pénzügyi és adózási tervezés során használják. A transzferár arra vonatkozik, hogy milyen áron cserélnek árut, szolgáltatásokat vagy jogokat egy olyan vállalatcsoporton belül, amely több országban egyaránt működik, vagy hazai leányvállalattal rendelkezik. A transzferárak segítségével megakadályozható az adóelkerülés, illetve a különböző országokban érvényes adóterhek is megfelelően kerülnek megfizetésre.

Változások 2024-re

A 2023-as év komoly fordulópontot jelentett a transzferár adatszolgáltatási kötelezettségben érintett társaságok életében. A transzferár-dokumentációk felépítése, és a transzferár-nyilvántartások hiányosságai és hibái miatt kiszabható bírságok a korábbi évekhez képest jelentősen megemelkedtek, a mulasztási bírság többszörösét is kiszabhatja a NAV. A változások először az idei, 2024-es évben készítendő transzferár- nyilvántartásokra vonatkoznak.

A 2022-es transzferár nyilvántartást érintő jogszabály módosítások már az előző évre is több, mint kétszeresére emelték a hiányzó vagy hiányos transzferár nyilvántartás után kiszabható mulasztási bírság maximális mértékét. A bírság 5 millió forintra emelkedett, ismételt mulasztás esetén pedig elérheti a 10 millió forintot is.

A 2023-as évet érintő változások egy része formailag változtatta meg a dokumentációt, az idei évtől két részre bonthatjuk a felépítést. A helyi dokumentum innentől egyrészt egy adózói közös részből, másrészt pedig ügylet specifikus részből, vagy részekből áll. Előbbiből adóévenként egyre lesz szükség, de az ügylet specifikus részből annyit kell készítenie a társaságoknak, ahány dokumentálandó ügylete volt az adóévben.

A határidőn túl benyújtott dokumentációk esetén így annyiszor 5 millió forint lesz az első mulasztási bírság díja ahány nyilvántartást el kellett volna készítenie az adózóknak. Az ismételt mulasztás esetén pedig a 10 millió forintos büntetés is ugyanilyn módon halmozódik. A NAV által létrehozott transzferár adatszolgáltatás segítségével – amely a társasági adó bevallás része lett – a hatóságok is egyre pontosabb képet kapnak arról, hogy határidőre elkészült-e a vállalat transzferár dokumentációja.

Kik az érintettek?

Az új transzferár rendelet értelmében az adózóknak a 2023-as évtől adóbevallásukban a szokásos piaci ár meghatározásával kapcsolatban is adatokat kellett szolgáltatniuk egyes transzferár adataikról  a TAO bevallásban.

Az új rendelet szerint a transzferár adatszolgáltatási kötelezettség azokra a cégekre is kiterjed, akiknek már a PM rendelet és a részletszabályok megjelenése előtt lezárult az üzleti évük. Több esetben is esetben előfordult, hogy a már 2022-ben beadott TAO bevallást utólag helyesbíteni kellett a transzferár adatszolgáltatás pótlásával. 

A transzferárazásra vonatkozó szabályozás értelmezése, az előírásoknak megfelelő működés gyakran nehézséget okoz a vállalatok számára. Az elmúlt években sokszorosára emelkedett bírságok pedig szintén komoly kockázattal járnak a vállalkozások számára. A megfelelő felkészültség és mindenre kiterjedő széleslátás érdekében ajánlott szakértőkkel konzultálni.